adresul. Gotarda 9, 02-683 Warszawa telefon(+48) 22 548 48 82/83

Portal REO.pl

REO.pl to profesjonalny, na bieżąco aktualizowany portal informacyjny o rynku energii odnawialnej w Polsce i na świecie. Jest on skierowany do inwestorów i specjalistów oraz wszystkich osób mających do czynienia z tematyką OZE w codziennej pracy - przedsiębiorców, przedstawicieli samorządów i administracji publicznej, organizacji pozarządowych, środowisk naukowych oraz wszystkich zainteresowanych tematyką energetyki odnawialnej. Na reo.pl znajdą Państwo dział Wiadomości, w którym codziennie publikowane są najnowsze informacje branżowe oraz działy takie, jak: Technologie, Finansowanie, Prawo, Raporty i publikacje czy Kariera. Na REO.pl można znaleźć także Bazę Firm i rozbudowane Kalendarium Wydarzeń.

Kongres greenPower

Kongres greenPower to miejsce spotkań i dyskusji przedstawicieli polityki, biznesu i nauki zajmujących się rozwojem odnawialnych źródeł energii. Na Kongresie wypracowywane i przedstawiane są strategie kształtujące przyszłość energetyczną opartą o rozproszone źródła wiatru, słońca, biomasy, biogazu i biopaliw, wody a także geotermalnych. Wieloletnie doświadczenie i kompetencje organizatorów, Rady Programowej oraz partnerów sprawił w ostatnich edycjach, że Kongres zyskał szerokie grono sympatyków z Polski, Europy i świata.

Pierwsza edycja Międzynarodowego Kongresu Energii Odnawialnej greenPower odbyła się w 2009 roku w Poznaniu i okazała się dużym sukcesem. W kolejnych latach Kongres na stałe zagościł w Warszawie.

Seminaria i konferencje

Fundacja REO od początku swojej działalności angażuje się w działania edukujące i promujące rozwój energetyki odnawialnej. Jedną z podstawowych naszych aktywności jest organizacja szkoleń i konferencji dotyczących sektora OZE. Do tej pory organizowaliśmy wydarzenia poświęcone finansowaniu instalacji OZE i zagadnieniom prawnym związanych z branżą oraz szkolenia poświęcone konkretnym technologiom, m.in. seria 16 seminariów skierowanych do samorządów pt. „Biogazownia rolnicza – bezpieczne źródło energii w Twojej gminie”.

SERENE – serwis bioenergii

Projekt SERENE, finansowany przez Europejską Agencję Kosmiczną, ma na celu budowę serwisu doradczego w zakresie uprawy roślin energetycznych, skierowanego do obecnych i przyszłych właścicieli plantacji roślin energetycznych oraz osób i instytucji zaangażowanych w rynek energii odnawialnej. Informacje pozyskane w trakcie trwania projektu, udostępnione w serwisie, pozwolą na zwiększenie areału upraw roślin energetycznych, a przez to na polepszenie sytuacji ekonomicznej w regionach Polski.

Projekt SERENE realizowany jest przez konsorcjum organizacji: Instytut Geodezji I Kartgrafii, Polska Izba Biomasy, RG Consulting, Grupa PTWP i Fundacja REO.

Polska Prezydencja w Unii – razem dla klimatu!

W 2011 roku oddaliśmy do Państwa dyspozycji nowy dział portalu reo.pl pt."Polska Prezydencja". W jego ramach, przez kilka miesięcy dostarczaliśmy na portalu reo.pl aktualne informacje dotyczące polskiego przewodnictwa w Radzie Europy, kładąc szczególny akcent na priorytety środowiskowe. Skupiliśmy się zwłaszcza na tematyce źródeł energii odnawialnej, efektywnego wykorzystania zasobów naturalnych, zapobiegania zmianom klimatu, ograniczania emisji CO2 oraz szeroko rozumianej ochronie środowiska.

Miejsce Dobrej Energii

Green MAJ Power